Fertilitetsutredning

Ofrivillig barnlöshet kan bero på flera saker varför en fertilitetsutredning rekommenderas. Om ett par har försökt att få barn under ett års tid (eller 6 månader om kvinnan är äldre än 35) är det lämpligt att söka hjälp.

För att ta reda på varför en graviditet dröjer träffar vi er båda för samtal och gör en noggrann utredning. Med ledning av utredningens resultat diskuterar vi sedan vilken behandling som är bäst för just er. Vår ambition är att en utredning ska vara klar inom en månad från det första besöket.

Utredning av kvinnlig infertilitet

  • Gynekologisk undersökning och ultraljud
  • Hormonanalys (blodprov)
  • Ultraljudsledd genomspolning av livmoder och äggledare (HSS)

Vi kontrollerar att kvinnan har normal ägglossning, vilket sker med ultraljud via slidan och ibland hormonprov (Progesteron). Kvinnan kan också själv kontrollera om och när hon har ägglossning med hjälp av ägglossningsstickor. Sköldkörtelns funktion kontrolleras (TSH, fritt T4). Om kvinnan har oregelbunden mens kan ytterligare hormonprover behöva tas.

AMH (anti-Müllerian hormone) kontrolleras med ett blodprov. AMH är ett hormon som produceras av de omogna äggblåsor som finns i äggstockarna och är ett mått på äggreserven. Man kan också få en uppfattning om äggreserven genom ultraljudsundersökningen då man ser hur många omogna äggblåsor det finns i äggstockarna.

HSS (hydrosalpingosonografi) görs strax efter mens. En tunn, mjuk slang förs in i livmoderhalskanalen. Samtidigt som läkare undersöker med ultraljud via slidan spolas försiktigt en saltlösning in i livmodern. Man kan då se livmoderns form och utesluta förändringar samt också se att äggledarna är öppna. Kvinnan kan uppleva lättare mensvärk i samband med undersökningen.

Utredning av manlig infertilitet

Mannens spermier analyseras med avseende på antal och rörlighet (se under IVF-lab). Män som har få och dåligt rörliga spermier bör undersökas ytterligare med yttre undersökning, hormonprover (testosteron, FSH, LH, TSH, prolaktin) och ultraljud av testiklarna. Ibland rekommenderar vi också en kromosomanalys.